ENKELE TIPS VOOR LEERKRACHTEN

  • Leerlingen moeten zelf keuzes kunnen maken als ze moeten lezen. Een effectieve ondersteunende begeleiding is daarbij onontbeerlijk om deze jongeren de juiste keuzes te laten maken. Een verplichte literatuurlijst opleggen, daar kunnen we dus beter van afstappen. Een leeslijst met de mogelijkheid om nog elders op zoek te gaan is wel een must voor die leerlingen die er baat bij kunnen hebben. 


  • Het inrichten van een aparte stille ruimte in de klas voor vrij lezen kan ook bijdragen aan het leesplezier van jongeren. Zo toon je immers aan dat lezen voor je plezier ook een prominente rol heeft naast de gewone lessen. 


  • Toon dat je zelf graag leest en motiveer wat dat met jou doet. Let er wel op dat je een waaier aan genres, fictie en non-fictie, thema's, strips ... demonstreert.


  • Meer in gesprek gaan met leerlingen over hun leeservaringen. Op die manier kunnen we hun leesbevordering stimuleren. Dat kan a.d.h.v. verschillende technieken zoals de Samen lezen-methodiek van Jane Davis en het Lezerscollectief van Vlaanderen, het model van Aidan Chambers ... Als je kiest voor de Samen lezen-methodiek, dan kies je er ook voor om rekening te houden met de bovengenoemde vuistregels, uitgezonderd regel één. Dit lijkt makkelijk, maar vergt wel enige inspanning en training. Concreet betekent deze methodiek dat de leesbegeleider zelf een boekfragment kiest (zondigen tegen principe één). Samen met maximaal twaalf leerlingen werkt hij/ zij eerst aan een veilige en ontspannen sfeer. Daarna leest hij/ zij voor, maar pauzeert ook regelmatig om te vragen naar hun leeservaringen. De luisteraars kunnen zelf ook vrij reageren over eender welk verhaalanalytisch element.


  • Differentiëren in leesopdrachten, maar ook zorgen voor opdrachten waarbij de leerlingen geen secundaire literatuur kunnen raadplegen. Kies daarom voor creatieve taken.


Samengevat betekent dit: houd zoveel mogelijk rekening met bovenstaande tips. Zo werk je ook meteen via de Samen lezen-methodiek waardoor de literaire competenties van je leerlingen uitbreiden. Natuurlijk zijn er nog andere manieren om te spreken over de leeservaringen van je leerlingen, maar de essentie is: werk aan leesplezier zodat ze meer en sneller naar een boek grijpen.

© 2019 Literatuurlijst 'anders zijn'. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin